Gå till innehållet
garankit.eu
Guider

Är GARAN-märkningen obligatorisk för min butik? Fem frågor

Fem frågor som visar om du måste visa EU:s GARAN-märkning från den 27 september 2026, och vad som gäller för din garanti om ett svar blir nej.

· 4 min läsning

GARAN-märkningen gäller bara en viss typ av garanti. De fem frågorna nedan beskriver villkoren i EU-reglerna. Utformningsreglerna gäller direkt sedan den 27 september 2026; kontrollera också skyldighetens nationella grund, tillämpningsområde och undantag i översikten över 27 medlemsstater.

Viktigt: Märkningen krävs bara när en tillverkare erbjuder en kostnadsfri kommersiell hållbarhetsgaranti som omfattar hela varan i mer än två år och har informerat dig om den. Alla andra garantier faller utanför märkningen.

Fråga 1: Ges garantin av tillverkaren?

Tillverkare omfattar enligt artikel 2.4 i direktiv (EU) 2019/771 tillverkaren, importören till EU och den som uppträder som tillverkare genom att sätta sitt namn, varumärke eller annat kännetecken på varan. Artikel 17 reglerar kommersiella garantier.

En återförsäljare kan därför också vara tillverkare i denna mening, exempelvis som importör eller med eget varumärke. En ren säljargaranti räcker inte om säljaren inte samtidigt har tillverkarrollen.

Fråga 2: Är den kostnadsfri?

Garantin ska ges utan extra kostnad. Betalda garantier, betalda förlängningar och försäkringar uppfyller inte kravet. En kostnadsfri förlängning från tillverkaren kan uppfylla villkoren; marknadsföringsnamnet avgör inte saken.

Fråga 3: Omfattar den hela varan?

Garantin måste omfatta hela produkten, inte en enskild komponent. En tioårig garanti på kompressorn i ett kylskåp, motorn i en dammsugare eller ramen på en cykel räknas inte. Sådana partiella garantier får fortfarande erbjudas och beskrivas i garantibeviset, bara utan märkningen.

Fråga 4: Gäller den i mer än två år?

Tröskeln i direktiv 2011/83/EU är en löptid på mer än två år. En garanti på exakt två år räknas inte. Det lägsta värde märkningen kan visa är 2,5 år. Löptiden anges i hela eller halva år; se så anger du garantitiden.

Fråga 5: Har tillverkaren informerat dig?

Näringsidkare förväntas inte själva leta efter hållbarhetsgarantier. Skyldigheten att visa märkningen uppstår när tillverkaren gör informationen tillgänglig för näringsidkaren. Har en tillverkare informerat om en sådan garanti måste du visa märkningen för den produkten innan konsumenten blir bunden av avtalet.

Fråga i praktiken dina leverantörer vilka modeller som omfattas av en kvalificerande garanti och hur länge. Tillverkare får också placera märkningen på varan eller förpackningen, men skyldigheten att visa den vid försäljningsstället är din.

Om varje svar är ja

När alla villkor och relevanta nationella regler är uppfyllda ska märkningen visas tydligt för produkten innan avtalet ingås:

  • på nätet i färg på produktsidan och omedelbart före beställningen; avtalsbekräftelsen ska ges på ett varaktigt medium, vanligen e-post, med undantag för information som redan lämnats på ett sådant medium; se nätguiden;
  • i fysiska butiker i minst 95 × 100 mm, i färg eller svartvitt; se GARAN-märkningen i tryck och butik;
  • en märkning per modell, med tillverkarens varumärke, modellbeteckningen och garantitiden som enda redigerbara fält.

Du kan skapa märkningen i generatorn eller skapa en hel katalog från ett kalkylblad i batchläget.

Om något svar är nej

Använd inte märkningen. Kommissionens riktlinjer räknar upp vad den inte får användas till:

  • garantier som bara omfattar en del av en produkt eller en enskild komponent,
  • betalda garantier, betalda garantiförlängningar eller försäkringar;
  • garantier på två år eller kortare,
  • andra kommersiella garantier som säljaren eller tillverkaren erbjuder.

Du får fortfarande erbjuda och marknadsföra de garantierna. Beskriv dem i garantibeviset och i din produktinformation, utan GARAN-märkningen.

Det separata meddelandet om den rättsliga garantin

Meddelandet gäller på butiksnivå vid försäljning av varor till konsumenter inom de nationella reglernas tillämpningsområde, även utan en kvalificerad tillverkargaranti. Undantag kan finnas; en placering räcker inte alltid för tydlig synlighet. Hämta meddelandet och läs placeringsguiden. GARAN-märkningen ersätter inte garantibeviset enligt artikel 17 i direktiv (EU) 2019/771; QR-koden leder till allmän EU-information, inte produktens garantivillkor.

Hållbarhet innebär att varan behåller sina funktioner och sin prestanda vid normal användning. Tillverkarens hållbarhetsgaranti innebär ansvar för reparation eller utbyte enligt artikel 17. Garantibeviset ska lämnas på ett varaktigt medium senast vid leverans och ange garantigivare, villkor, förfarande, varor som omfattas samt att lagstadgade rättigheter inte påverkas.

FAQ

Tillverkaren erbjuder tre år, men bara vid registrering. Gäller märkningen?

Riktlinjerna kräver att garantin är kostnadsfri och omfattar hela varan i mer än två år. Riktlinjerna klargör inte betydelsen av ett registreringskrav. Be tillverkaren om garantibeviset och fråga vid tveksamhet din nationella konsumentmyndighet.

Jag säljer begagnade varor. Gäller märkningen?

Bara om den aktuella begagnade varan omfattas av en garanti som uppfyller samtliga villkor. Kontrollera nationella regler om begagnade varor och rättslig garanti separat; ändra inte det officiella meddelandet.

Tillverkaren trycker redan märkningen på förpackningen. Måste jag ändå visa den?

Du ansvarar fortfarande för tydlig visning före avtalet. En redan synlig märkning på förpackningen kan uppfylla kravet i butiken; en identisk extra kopia krävs inte automatiskt. På nätet ska märkningen visas i köpprocessen.

Källor

Skapa en märkningAlla guider

Relaterade guider